Köpråd vid bakåtvänd bilbarnstol

Köpråd vid bakåtvänd bilbarnstol, vad ska man tänka på?

Babyskyddet börjar bli trångt och tungt att bära, dax för stol 2 men hur ska man välja rätt? Det handlar ofta om många tusenlappar och vi översköljs med reklam om diverse stolar och man kan läsa 10 olika “bäst i test” och vara lika förvirrad.

Ett stort problem med alla köpråd och bäst i test som finns är att de oftast är väldigt generella. Man tar inte hänsyn till individuella faktorer utan korar 3-4st stolar som bäst för alla.

Ska man göra ett bra val så behöver man ofta fundera på vilka behov och önskemål och förutsättningar man har. Här kommer en guide för att förhoppningsvis göra det valet lite lättare.

Idag finns det 2 godkännanden på bilbarnstolar R44 som är det äldre och R129 som är det nya som kommer vara enda man kan köpa ny i butik från september 2024. Det kommer fortfarande vara tillåtet att köpa och sälja begagnat och använda en R44-stol.

Stora skillnaden är att R44 det gamla godkännadet utgår från barnets vikt, så mini och maxvikt. R129 har mini och max-längd, plus en maxlängd på de flesta stolarna också.

Längst ner i inlägget finns en ordlista och även en lista över de just nu populäraste stolarna.

1. Isofix eller bältesmonterad?

Isofix är små metallöglor som sitter i bilens säte, bilar tillverkade efter 2013/2014 har detta men många bilar som är tillverkade innan har det också. Känns mellan sits och ryggstöd om det inte syns som på bilden.

I isofixöglorna kan man då klicka fast en bilbarnstol detta är istället för att använda bilbältet.

Fördel med isofix är att det är lätt att göra rätt, det är hela meningen med isofix.

Nackdel är att det är viktbegränsning, de flesta stolar har max 18kg bakåtvänt finns några nu som är 23kg men över 23kg finns inga stolar idag.

Fördel med bilbältesmontering är att man kan ha tyngre barn i stolen, idag finns bältesmonterade stolar som klarar 36kg, även om det vanligaste är 25kg, finns 18kg också.

Nackdel med bilbältesmontering är att det är lite krångligare att fästa stolen med bältet, och framförallt att man inte får bekräftelse på att bältet är rätt monterat. Isofix markerar med färger och ibland ljud om det är rätt.

2. Hur länge ska barnet kunna sitta i stolen? (syskon)

Tänker man att man vill ha en stol som räcker hela bakåtvända tiden så begränsar det utbudet rätt ordentligt. Om man däremot redan idag har en större stol som barnet kan ta över från ett syskon eller släkting eller man tänker sig småsyskon så kan man köpa en stol som inte har lika lång användningstid.

Vill man att stolen ska räcka tills barnet kan vändas framåt är det stolar till 25 eller 36kg man ska kika på. Annars kan man titta på stolar som har 18kg och 105cm begränsning, men då måste man ha en stol till innan barnet vänds framåt, för att barnet ska kunna åka så säkert som möjligt.

3. Vad får stolen kosta?

Priset är inte helt oviktig att ta ställning till, idag finns bra stolar från ca 1800kr upp till 10 000kr, så vilken prisnivå man tänkt sig spelar stor roll för vad det finns att välja på. Vill man köpa begagnat så finns även där stolar från 500kr och uppåt som oftast är vettiga. (Köpråd för att köpa begagnat kommer senare)

4. Stolens placering i bilen, fram/bak, flyttas ofta? Gott om plats i bilen?

Ska bilbarnstolen sitta i framsätet måste man kontrollera så det går att se i ytterbackspegeln, testa med huvudstödet i lägsta och högsta läget, stolen måste också ha  10cm mellan huvudstöd och vindrutan. Ska stolen stå i baksätet så testa så det går att sitta framför och köra eller vara passagerare, provmontera gärna med olika lutningar och benplats om stolen går att justera så. Då vet man att den passar även när barnet är större och kan ha mer benplats men mindre vinkel.

Ska stolen flyttas runt ofta behövs en stol som passar på alla platserna, och har man en bil där det är trångt om plats så kan man inte välja en stol som kräver stort utrymme.

5. Extrafunktioner

Det finns en uppsjö med extrafunktioner till stolar, en del ökar komforten för barnet andra användarvänligheten för föräldern. Vad man behöver och inte är inte helt lätt att veta på förhand.

-Lutningsfunktion vid färd, möjliggör att kunna luta sitsen efter att man monterat stolen. Många stolar har antingen lutning efter montering eller att man kan bestämma vinkel när man monterar genom att justera tex en bygel under stolen. Att kunna justera vinkeln efter montering gör att man kan få mer valfrihet i om barnet ska ha mer liggande eller upprätt läge. Men barnen ska sitta så upprätt som möjligt utan att huvudet åker framåt vid färd eftersom det är det säkraste. Mer än 35graders lutning ska man inte ha. (0grader räknas som rakt upp) Här kan man läsa mer om vinkel på bilbarnstolar. Hur man mäter bilbarnstolens lutning | Dyrbarlast.se


-Roterbar, en poppulär funktion som kommit de senaste åren är att kunna rotera bilstolen så den hamnar med fotändan mot dörröppningen, då blir det lättare att lyfta in barnet och dra åt selen. För större barn så blir det ofta trångt för benen att vrida tillbaka så de flesta använder det i 1-2år och sen låter man barnen klättra upp i stolen istället.

Finns idag enbart med isofixmontering, inte bilbälte och bara till 105cm eller som max 20kg. Besafe kommer 2024 med en roterbar stol till 125cm och 22kg.

-Huvudstöd och sele justeras i ett handgrepp, de flesta nya stolarna har idag att huvudstöd och sele justeras ihop genom att man höjer och sänker huvudstödet. På ett fåtal stolar måste man trä loss selen och sen höja den och trä tillbaka, det ökar risken för att man gör fel med selen. Så en stol där det justeras ihop utan att ta loss selen är ett bra alternativ att välja.

-Självåtspännande band, stolar som monteras med bilbälte och är från 25kg och uppåt har underförankringsband. Det är band man fäster från bilbarnstolen ner i golvet i fasta öglor eller någonstans i bilen med medföljade extra band. Axkid har länge haft självåtspännade band så man klickar fast och trycker ner stolen och då slipper stå och dra åt banden för att tajta till dem. Nu har även Britax och Besafe dessa band på vissa stolar. Det är smidigt att ha för att lätt dra åt banden hårt.

-Magneter för selen, en del stolar har magneter på sidan av stolen där man kan fästa selens spännen när man tar i och ur barnet. En liten detalj som kan underlätta så man slipper gräva fram selen under barnet när hen sitter i stolen.

6. Godkännande

Alla stolar som säljs i butik måste vara godkända, dock är en godkänd stol inte samma sak som en säker stol. Idag finns 2 godkännandet, R44 som är gamla och fasas ut nu och R129 som är nyare godkännandet. De är lika säkra men i nya så testar man bla. med en nyare typ av krockdocka.

Det finns också ett frivilligt Svenskt test som utförs av VTI, Plustestet. Det är unikt för man använder högre belastning än vid godkännadetestet och man mäter krafterna som nacken utsätts för. Det som är viktigaste detaljen vid en krock, och man har ett gränsvärde som stolen inte får överskrida. Så titta efter Plusgodkända stolar det är säkra stolar.

En stol som är framåtvänd eller vändbar kan idag inte bli Plusgodkänd, så det är bakåtvända stolar som kan bli Plusgodkända för krafterna på nacken blir stora framåtvänt. Här går det att läsa lite mer om Plustestet Nya Plustestet | Dyrbarlast.se

7. Barnets storlek

Även barnets storlek påverkar valet av stol, om man har ett kraftigare barn eller smalare modell så kan olika stolar passa olika bra, så ta med barnet och provsitt ett par olika modeller och se så selen hamnar på axeln mot halsen och inte långt ut mot axeln eller utanför.

8. Provmontera

En av de viktigaste punkterna är att provmontera, gör det ordentligt testa på alla platser stolen ska stå på, och prova med olika lutning och sitt framför/bakom och se så det finns plats för förare och passagerare. Testar du fram så kolla så det är sikt i ytterbackspegeln. Ett tips är att sänka ner sätet så mycket det går då brukar man kunna se lite mer i ytterbackspegeln. Räcker det inte kan man montera på en vidvinkelspegel som går att köpa på bla. Biltema.

Ordlista

Isofix: metallöglor som sitter i de flesta bilar mellan sits och ryggstöd där man kan klicka fast en bilbarnstol som har isofixfästen.

Underförankringsband: band som går från bilbarnstolens rygg och fäst i bilens golv i fasta öglor eller med extra band man fäster i bilen. Dessa gör att barnstolen inte kan åka bakåt mot ryggstödet stolen står på vid krock.

Finns i 2 varianter, manuella man drar i en ände för att spänna åt och självåtspännade som åker in av sig själv när man trycker ner stolen i sätet.

Stödben: “pinne” bak på bilbarnstolen som man drar ner så den har kontakt med golvet. Det minskar stolens rörelse vid krock så stolen inte kan åka framåt/nedåt.

Lutningsbygel: båge under stolen som man kan dra ut eller in för att ändra vinkeln på barnstolen vid montering.

Antirotationsbygel: ofta missförstått som fotstöd för barnet, är en båge eller platta som trycks mot ryggstödet på sätet stolen ska monteras på. Den har samma funktion som underförankringsbanden och hindrar stolen från att åka upp mot sätet vid krock.

 Isofixbas/bas: Platta som man kan klicka själva sitsen på. Vanligast med isofixmontering på basen, men finns alternativ där man kan välja isofix eller bilbältet för att montera. Underlättar om man ska montera i trånga bilar eller flytta stolen ofta mellan bilar. Då kan man ha 2 baser som sitter fast i bilen och bara flytta sitsen.

Vissa baser kan man använda samma bas till babyskyddet och stol 2, men då är det begränsat vilka modeller man kan använda.

Populära stolar

Bältesmonterade:

Besafe Stretch:
Maxvikt 36kg, godkänd till 125cm, monteras med bilbälte, bygel, stödben och självåtspännande band. R129-godkänd och Plusgodkänd, pris ca 7000kr.

Axkid Minikid 4:
Maxvikt 36kg räcker tills barnet är ca 140cm, monteras med bilbälte, stödben och självåtspännande band. R129-godkänd och Plusgodkänd,  pris ca 6500kr.

Axkid Movekid:
Maxvikt 36kg räcker tills barnet är ca 138cm, monteras med bilbälte, stödben och självåtspännande band. R129-godkänd och Plusgodkänd,  pris ca 5000kr.

Axkid Minikid 1
Maxvikt 25kg, räcker tills barnet är ca 125-130cm, monteras med bilbälte, stödben och självåtspännande band. R44-godkänd och Plusgodkänd, pris ca 3000kr.

Axkid Minikid 2 22/23
Maxvikt 25kg, räcker tills barnet är ca 125-130cm,  monteras med bilbälte, stödben och självåtspännande band. R44-godkänd och Plusgodkänd, pris ca 4000kr.

Klippan Opti 129
Maxvikt 32kg, räcker tills barnet är ca 140-145cm, monteras med bilbälte, stödben och manuella underförankringsband. R129-godkänd och Plusgodkänd, pris ca 4400kr.

Isofixmonterade:

Axkid One2
Maxvikt 23kg, monteras med Isofix, bygel och stödben. R129-godkänd och Plusgodkänd, pris ca 8000kr.

Joie i-Prodigi
Maxvikt 22.5kg, monteras med Isofix, bygel och stödben, R129-godkänd och Plusgodkänd, pris ca 5000kr.