Britax olika bältesstolar, vad skiljer dem åt?

Britax olika bältesstolar, vad skiljer dem åt?

Britax har flera olika bältesstolar som vid första anblick kan se mycket lika ut men det finns skillnader och här kommer en genomgång av vilka funktioner de olika stolarna har.

Tips för att prova ut en bältesstol till ett barn finns här. https://dyrbarlast.se/baltesstol/passar-baltestolen-min-bil-och-mitt-barn/

Som med de flesta andra märkena så använder sig Britax av egna ord för att beskriva finesser och funktioner så här kommer först en ordlista.

Ordlista:
-Cool Flow: tyg som andas bättre än vanliga tygerna, kan vara bra på sommaren för att stolen inte ska bli lika varm och svettig att sitta i. Det blåa på bilden är CoolFlow-delen.

-Fix: står ofta med i namnet “kidfix” och betyder att stolen har isofixfästen och går att montera i bilens isofix. Då står stolen fast i bilen även om inget barn åker i stolen och man slipper bälta fast den varje gång barnet kliver ur.

-R/S/M: är modellbeteckning, oklart vad det står för.

-SecureGuard: en fjärde punkt mellan barnets ben där man fäster höftdelen av bilbältet, den gör att bältet hålls nere mot låren och inte upp mot barnets känsliga mage vid krock.

-SICT: utskruvbara sidokrockskydd som minskar kraften på barnet i sidokrock. Skruvas ut på den sida som är emot bildörren.

-SL-SoftLatch: remmar som isofixefästet sitter fast i istället för metallarmar. Det gör att man lättare kan fästa isofixen om det är trångt och stolen väger mindre än med metallarmar.

-XP-PAD: en stötdämpande Pad, man fäster på axeldelen av bilbältet. Vid krock så åker barnets huvud fram/ned mot bröstkorgen och paden minskar krockkraften med upp till 30% och minskar hakans tryck mot bröstkorgen.

-II/2: modellnamn och den modellen kan passa för barn från ca 5-6år och uppåt, dvs. när man tidigast kan byta till bältesstol.

-III/3:  modellnamn för den modell som har ca 5cm djupare sits än de andra modellerna av Britax stolar och passar därför barn från ca 125-130cm, viktigt att barnet når med knäna fram till stolens kant för att sitta bra i stolen.

 

Från enklaste modellen till de mer avancerade.

Aventure är den enklaste bältesstolen från Britax, precis som de andra modellerna som säljs nu så saknar den horn och har små bältesledningar på sidan av stolen. Ryggen går att höja i flera lägen och den har mugghållare på sidan.

Den väger bara 3.9kg och har bärhandtag bak, så stolen är perfekt för att ha i buss och som extra eller om man vill ha en enkel och smal stol. Den upplevs oftast som hård att sitta i.

Vikt: 3.9kg
Bredd: 44cm
Isofix: nej
SICT: nej
SecureGuard: nej
XP-Pad: nej

 

Discovery SL är nästan samma stol som Adventure men skillnaden mellan stolarna hör man på namnet, SL den har softlatch dvs isofixfästen som sitter fast i en rem i stolen. Med remmen fram på stolen så drar man åt isofixen så stolen sitter hårt mot sätet.

Precis som Adventure är Discovery SL lätt att hantera och flytta, fördelen med SL är att man kan fästa stolen i bilens isofix för att slippa bälta den när barnet inte åker i. En lös bältesstol kan skada och döda i krock, det är räknas som lös last och är olagligt.

Vikt: 4.3kg
Bredd: 44cm
Isofix: ja
SICT: nej
SecureGuard: nej
XP-Pad: nej

 

Kid II är också en enkel stol utan finesser, skillnaden mot Adventure är att sidorna på stolen går högre upp och skyddar även större barns axlar.

Vikt: 5.8kg
Bredd: 51
Isofix: nej
SICT: nej
SecureGuard: nej
XP-Pad: nej

 

Kidfix SL samma modell som Kid II men denna kan man fästa i bilens isofix med mjuka softlatch som på Discovery SL. Skillnaden mot Discovery är att sidorna går längs hela längden och skyddar även större barns axlar. Den väger ca 2kg mer än Discovery och saknar bärhandtag. När man lyfter stolen så åker sitsen ner så den blir ett I istället för ett L, vilket gör att det är nästintill omöjligt att bära den med en hand. Men lätt att montera in i olika bilar om man inte behöver bära långt.

Vikt: 6.4kg
Bredd: 51cm
Isofix: ja
SICT: nej
SecureGuard: nej
XP-Pad: nej

 


Kidifx 2R är en mellanstol när det gäller finesser. Den har som Kid II och Kidfix SL långa sidor som ger stöd även för större barn. Det som skiljer den från de tidigare stolarna på listan är att den har fasta isofixarmar i metall som man klickar fast i bilens isofixfästen. Den har också en 4:e punkt mellan barnets ben där höftdelen av bilbältet hakas fast. SecureGuarden håller nere bältet mot barnets höfter så det inte kan komma upp mot magen. I krock är det viktigt att bältet ligger lågt och inte glider upp mot magens mjukdelar där det kan göra stor skada.

Kidfix 2R kan man också ta av ryggen på för att använda bara sitsen som kudde, detta är godkänt från att barnet är minst 22kg  OCH 125cm men Britax rekomenderar att man inte använder det innan barnet är 135cm.

Vikt: 7kg
Bredd: 48cm
Isofix: ja
SICT: nej
SecureGuard: ja
XP-Pad: nej

 

Kidfix 2S är likadan som Kidfix 2R ovan med skilnanden att S har SICT, dvs. extra sidokrockskydd man skruvar ut på den sida som är emot bildörren. Då kan kraften på barnet minskas med upp till 30%.

Vikt: 7,2kg
Bredd: 54
Isofix: ja
SICT: ja
SecureGuard: ja
XP-Pad: nej

 

Kidfix III M är en stol som är gjord för de större barnen, sitsen är förlängd med ca 5cm vilket gör att större barn också får bra stöd för låren. I många stolar så blir sitsen för kort när barnet närmar sig 130-140cm och de sitter inte lika bra. Men i Kidifx III M så kan de sitta bra ett tag till. Stolen är godkänd från 15kg men eftersom sitsen är djupare så bör man inte välja den modellen till ett barn som är under ca 125-130cm eftersom knäet inte når fram till sitsens kant. Välj istället Kidfix 2S som är i samma design.

Kidfix III M kan man inte ta av ryggen på för att ha som bara kudde, man måste ha kvar ryggen på den stolen. Den har också en 4:e punkt mellan barnets ben, SecureGuard, dock sitter den långt in så för större barn kan det trycka i grenen och vara omöjligt att använda. Man kan lätt haka av den från stolen men då ökar risken att bältet kommer för högt upp mot magen.

Stolen har också SICT, de utskruvbara extra sidokrockskydden och kan monteras med isofix. Den har lite annan design på huvudstödet än Kidfix 2-modellerna.

Vikt: 7.5kg
Bredd: 54cm
Isofix: ja
SICT: ja
SecureGuard: ja
XP-Pad: nej


Kidfix III S är samma modell som Kidfix III M men S har XP-Pad, dvs en pad man fäster på axeldelen av bilbältet. Den gör att krafterna på nacken kan minska med upp till 30% i krock. Den kan dock göra att bältet fastnar om barnet lutar sig framåt och inte följer med in igen när barnet lutar sig bakåt så testa innan köp.

Vikt: 8kg
Bredd: 54cm
Isofix: ja
SICT: ja
SecureGuard: ja
XP-Pad: ja

 

Bilder från https://www.britax-roemer.se/