När är det dax att byta från babyskyddet till bakåtvänd bilbarnstol?
Babyskyddet är den första stolen de flesta använder och är gjort för att skydda det lilla barnet i bilen. Man kan ha en stor bakåtvänd stol anpassad för spädbar också. Nackdelarna är att det inte alltid blir så bra passform eftersom det är en kompromiss och man kan inte lyfta ur den från bilen och klicka på barnvagnen.
Många är osäkra på när man ska byta till nästa stol, den bakåtvända stolen.
Det finns idag 2 olika godkännanden R44 och R129, vilket godkännande ens stol har ser man på en orange klisterlapp på stolen. Där står även max vikt och ev. max längd.
Tittar man på R44 stolar som är det äldre godkännandet så har de en max vikt som man inte ska överskrida. Ofta är det 13kg men finns ingen max längd.
Stolen räknas som urväxt när hjässan är i kant med stolens kant, så huvudet får inte sticka upp över stolen. Det beror på att barnet i krock kommer åka upp lite i stolen och stolen kan slå i sätet framför/instrumentpanelen så därför ska huvudet inte sticka upp över kanten. Det är skillnad mot stol 2 där huvudet får vara över kanten.
Här är det ok att använda babyskyddet.
Har man en R129-godkänd stol så får man titta på max vikt och max längd som stolen har, det kan skilja sig åt mellan stolar men står i stolens manual och på babyskyddet.
Men även här gäller samma generella regel att max vikten ska man inte överskrida och hjässan får inte komma över stolens kant.
Det är vanligast att i Sverige byta till nästa stol när barnet är mellan 6-9månader. I många länder utomlands där man byter till en framåtvänd stol så är det bästa att maxa ut babyskyddets användnings tid eftersom små barn inte åker säkert framåtvänt. Därför kan det stå att man ska använda det tills maxvikt/längd är uppnått men byter man till en bakåtvänd stol går det ofta bra att göra från att barnet är 6-9månader.
När bör man byta till bakåtvänd bilbarnstol?
För att kunna byta till nästa stol så finns några generella riktlinjer:
-Kunna sitta mer upprätt.
-Ha kontroll över huvudet.
-Sitta stabilt i matstol/på golvet med lite stöd.
-Selen i nästa stol måste vara i höjd med axeln och gå att dra åt hårt.
-Kunna sitta mer upprätt
barnet bör kunna sitta mer upprätt, för lutningen i stol 2 är mindre än i babyskydd. I babyskydd ska man ha mellan 40-45graders vinkel och i stol 2 max 35grader.
Mer om hur man mäter vinkel går att läsa här Hur man mäter bilbarnstolens lutning | Dyrbarlast.se
-Ha kontroll över huvudet.
Barnet måste också ha kontroll över huvudet så huvudet inte kastas fram och tillbaka när man bromsar och gasar eller svänger.
-Sitta stabilt i matstol/på golvet med lite stöd.
Ofta säger man att om barnet sitter ok i en matstol så kan man byta. Det är en bra riktlinje även om det går att byta tidigare och senare. Byter man och ser att barnet inte orkar sitta upp utan hasar ihop så får man gå tillbaka till babyskydd ett tag till.
Ska man åka kortare resor så kan barnet orka byta till stor stol tidigare än om man ska åka flera timmars resa.
-Selen i nästa stol måste vara i höjd med axeln och gå att dra åt hårt.
Sen behöver man testa så barnet passar i stol 2, att hen är tillräckligt lång för just den stolen så axlarna når till selen, samt att selen går att dra åt ordentligt. Endel selar är långa även i kortaste läget så trots att barnet uppnått stolens minimivikt och längd så går ändå selen inte att dra åt.
Man behöver också provmontera stolen och se så det blir tillräckligt lutning så att barnets huvud inte åker fram mycket när barnet somnar, maxluting får vara 35grader.
Är det dax för nästa stol, här finns det du behöver fundera på innan du köper. Köpråd vid bakåtvänd bilbarnstol | Dyrbarlast.se