Axkid Minikid, en jämförelse mellan de olika modellerna (kommer kompletteras)
Axkids långkörare och mest kända stol är Minikid, den har funnits i 10år och varit både älskad och hatad av användare. Det var en av de fösta modellerna som Axkid tillverkade när de startade som nytt bilstolsföretag. Man hade Kidzofix som fästes med Isofix eller bälte, föregångaren till Duofix och Rekid men ville ha något lite lättare och smidigare och så kom Minikid.
Mycket har hänt under dessa år och stolen har uppdaterats löpande och nu släpps modellen Minikid3 som är R129-godkänd, dvs det nya godkännadet för bilbarnstolar. Mer om Minikid3 går att läsa här. Axkid Minikid3 R129 | Dyrbarlast.se
Först hette stolen bara Minikid men när stolen skulle få en lite större uppdatering så blev det interna arbetsnamnet Minikid 2.0 och när stolen släpptes 2018 så var det flera butiker som använde det namnet trots att stolen egentligen hette 2018. Så tillslut för att få lite tydlighet ändrade man namn på stolarna. Den första varianten kallas Minikid1, den känner man igen på att den har ett öppet huvudstöd och inte extra sidokrockskydd.
2018 kom den vi idag kallar Minikid2, den har tajtare huvudstöd och extra sidokrockskydd.
För att krångla till det lite mer så kom nu 2022/23 en Minikid2 med samma huvudstöd som Minikid1 och extra sidokrockskydd.
Samtidigt så kommer Minikid3 som är en helt ny modell av stol som skiljer sig mycket från de andra modellerna och har annat godkännade, det som kommer gälla i framtiden. R44 som Minikid1 och Minikid2 har kommer utgå ev hösten 2023, det kommer dock vara tillåtet att använda stolarna men troligen inte gå att köpa ny i butik.
Här är från vänster till höger, Minikid2 22/23, Minikid2 och Minikid1 (2012) (Minikid3 kommer läggas till så fort den anlänt)
Måtten är mätta vid samma tillfälle på samma sätt för att få en så rättvis bild som möjligt, det kan skilja någon cm trots att det i verkligheten inte är olika. Jag har tagit ur den extra skumgummidynan under klädseln för att det ska bli bättre jämförelse. Stolen från 2012 är mycket mer nedsutten än dem nyare modellerna men utan extra skumgummidynan blir det mer korrekt bild.
Minikid2 22/23
Det som är nytt för Minikid2 22/23 är att den har ett annat tyg, mer trikåliknande så det är mjukt och lätt att haka av från plastkåpan för selen. Den har ett annat huvudstöd än Minikid2, väldigt likt Minikid1 vilket gör att barnen kan vara några cm längre i Minikid2 22/23, än Minikid2.
Den har en tjockare dyna även här mer likt den som fanns till Minikid1, men dynan är öppen fram så man lätt kan ta i och ur den utan att behöva trä den ur grenspännet.
Montering sker på samma sätt som tidigare med bilbälte, stödben och band. Stolen går inte att luta under färd utan man bestämmer lutning och benplats vid montering.
Skillnader och likheter
Här är Minikid3, Minikid2 22/23 överst och Minikid2 och Minikid1 underst.
Man ser att huvdstödet på de längst till höger är väldigt lika och öppnare än Minikid2 längst ner till vänster.
Bilder uppifrån på Minikid3, Minikid2 22/23 överst och Minikid2 och Minikid1 underst.
Sitsen skiljer sig lite åt mellan de olika modellerna, det är samma skal men Minikid2 22/32 har en liten dyna på sidorna också, alla har en extra skumgummidyna som är lös som man kan plocka bort för att ge barnet lite mer plats i stolen.
Minikid1 längst ner till höger har en urgröpning på sidorna, det har inte de andra. Det kommer från att föregångaren Kidzofix var vändbar och gick att använda som bältesstol och då satte man bilbältet över den urgröpningen. Men eftersom Minikid är en enbart bakåtvänd stol så har de andra fått en platskåpa över för att minska risken att stolen används framåtvänt.
På alla modellerna förutom Minikid1 så kan man lätt ta av selens muddar, för att göra det på Minikid1 måste man skruva loss en skruv på stolens baksida. Man behöver också haka av selen för att få loss klädseln men för de andra stolarna kan selen sitta kvar som den är, det minskar också risken för att göra fel. Många som tar av selen från stolen vet inte hur den ska sitta sen och det kan bli farligt.
Stödben
Klädsel