Tveksamheter kring Folksams test av bilbarnstolar

Folksam har idag släppt ett test av bilbarnstolar som de gjort. Har varit repotage i tidningar och på Tv. Folksam, bäst i test, det känns trygg men det finns en stor fara med dessa tester som lite då och då kommer ut i media. Råd och Rön har också en variant men det finns många fler.

Problemet är att man som konsument sällan/aldrig får se detaljer, i bästa fall står det att de som testat är privatpersoner som sagt sin åsikt, dvs. vanliga kunder, eller om det är experter som på något sätt följt en standardiserad manual, man kan lätt tro att en stol som fått bäst i test är bäst för alla, så är det inte.

Folksams test fokuserar på ett par punkter:

Vikt/längd
En viktig punkt är att barnet ska åka bakåtvänt länge, för det är det säkraste för barnet. Men man anser att länge är till 4år, nya rekomendationer är till 5-6år och till 5år kan de flesta barnen åka bakåtvänt om man har rätt stol till rätt bil.

Endast bakåtvänt
Man fokuserar också på att stolen ska vara enbart bakåtvänt för att man inte ska luras att vända framåt för tidigt. Det är klokt men samtidigt bör man vara tydlig med att OM man enbart har stolen bakåtvänt är de säkra, det är det framåtvända alternativet som är dåligt.

Sidoskydd
Nästa punkt är sidoskydd, här är det intressant för man tittar på hur djupa huvudstöden är. ” Ju djupare desto högre poäng i Folksams klassning”. Men om man läser på resultaten sen så ser man att Axkid Duofix får grönt, dvs. högt poäng medans Rekid och Minikid får Gult, lite sämre. Det intressanta är att alla 3 stolar från Axkid har EXAKT samma sits, det är samma djup på huvudstöden på alla 3, men trots det så tycker man att Duofix har bättre huvudstöd, hur går det

Stödben
Sen kommer  delen om stödben/bygel, och att stolen ska vara ok att montera emot instrumentpanel fram. Där har alla stolar utan Brio Zento stödben.

Benutrymme/utrymme i bil
Denna punkt är väldigt intressant då det inte framgår hur man testat, de skriver :
” I Folksams bilbarnstolstest har vi valt att montera bilbarnstolarna i en Volvo V70 för att se hur mycket benutrymme stolen ger i baksätet respektive hur mycket utrymme bilbarnstolen stjäl från framsätet. Genom att ställa dessa två mått relativt varandra så gynnas de bilbarnstolar som är rymliga men inte stjäl onödigt mycket utrymme. Poängsättningen premierar därför de egenskaper hos bilbarnstolen som gör att den även ryms i mindre bilar men ändå ger så stort utrymme för barnet som möjligt.”

De som fått bäst betyg här är bla Britax hi-way, Maxi-cosi Pearl och Klippan Triofix som alla tar liten plats. Däremot har Britax Multi-tech och Brio Zento också fått bäst betyg.

Dock är det märkligt att Axkid minikid inte fått bäst utan bara bra. Min erfarenhet är att den stolen är en av de som tar minst plats i bilen men gör att stora barn kan åka bra länge. Många rekomenderar den när Multi-tech inte fungerar i bilen för barnet behöver mer plats. Så man kan fråga sig hur de monterat, lutning, hur långt ut på sätet osv.

Rygghöjd
För att barnen ska åka bakåtvänt länge till 5-6år måste stolen ha en hög rygg, även här finns det oklarheter om hur Folksam gjort sitt test.

De som får bäst är bla. Axkids stolar, Besafe izi Plus, Britax Multi-tech och Klippan Triofix. Något som är väldigt förvånande är att Maxi-cosi mobi XP bara får bra, det är en av de stolar som har längst rygg och räcker längre än Besafe izi Plus.

En annan märklig sak är att man tycker att I-size stolarna från Besafe har lång rygg, de är till max 105cm, vilket är ca 4år beroende på hur långt barnet är.

Montering mot instrumentbräda
Hi-way/Multi-tech får nedslag för att det i manualen står att den inte får monteras emot instrumentpanelen. Det får stolen göra men Britax har valt att skriva så för att man vill minska risken för felmontering fram. Om folk tror man får montera fram utan stödben så kanske de gör samma sak bak för man inte läser manualen eller läser den noggrant.

Testerna kan vara en liten guide till att välja en bra bilbarnstol, men tror man att man kan gå på vad som fått bäst i test och då fått den bästa bilstolen så lurar man sig själv. Det finns endel viktiga saker att tänka på när man väljer bilbarnstol, men väljer man en som är bakåtvänd till 25kg, gärna plusgodkänd och som passar i bilen man ska ha stolen och där barnet sitter bra då har man troligen gjort ett bra val.

Men man ska vara medveten om att en stol där barnet sitter bra när hen är 6-9månader är inte säkert att den är lika bra när barnet är 4-5år. Så välj med omsorg, titta er inte blinda på vad som är “bäst i test”, läs på nätet om vad andra tycker, prova gärna med ett äldre barn i stolen så får man en hint om hur bra benplats det är för större barn och hur stor plats stolen tar i bilen då. Många stolar kan man flytta in och ut på sätet för att få de att ta mer eller mindre plats och ge mer eller mindre benutrymme.

Väljer man en I-size stol, tex. som concord Reverso som fått bra betyg i andra tester så får man en stol som får bra i krocktester men som inte räcker så länge och för att barnet ska åka säkert länge bör hen åka bakåtvänt till minst 5år, då räcker det sällan med en stol som har 18kg/105cm begränsning.

Besafe Izi Plus som blev bäst i test är en bra stol, den tar dock endel plats, kan vara svår att montera och den är i det övre skiktet när det gäller rygglängd men inte längst.

Dock tycker jag att Axkid Minikid borde ha fått högre betyg, den tar liten plats i bilen, ger bra benutrymme och om Duofix fick bäst i sidoskydd så ska även Minikid ha det då det är samma sits. I så fall får Minikid 7 gröna prickar av 7 möjliga, nu fick den 5. Besafe Izi Plus får 6 av 7, för den tar stor plats i bilen vilket stämmer.