Airbags, går de att lita på?

IMG_8024

De flesta som har barn i bil har någon gång funderat på airbagen. Kan man stänga av den, eller plocka ut den helt, går det att lita på att den är avstängd?

Ofta kommer det också kommentarer om att någon vet någon vars airbag utlöst trots att den är avstängd. Det går att ägna många timmar åt att googla på detta ämne, man hittar många obekräftade historier och mycket rädsla.

Säkerhetsbutikens Dr Bob har skrivit tydligt om hur det fungerar med nyckelavstängning, här kan man läsa hans svar om man scrollar ner lite. Säkerhetsbutiken

NTF har också information på sin sida. Är urkopplad airbag säker?

Det är svårt att hitta bra filmer på bilbarnstolar och airbag, de flesta filmer som finns är stolen felmonterad, framförallt när det gäller babyskydd så är bygeln bakom stolen. Bygeln ska i de flesta fall vara uppåt som på denna film eller mot sätet för att förhindra att stolen trycks emot ryggstödet. (Läs i manualen för din stol hur det ska vara med den. )

I filmen under så ser det ut som barnet inte sitter korrekt fastspänd men den ger ändå en bild av vilka krafter det handlar om när en airbag utlöses.

Här är en film där man inte har bilstolen i någon bil utan på golvet, men den visar också vilka krafter det handlar om när bilstolen flyger lång över golvet.

 

Vad säger biltillverkarna?

Jag har mailat några bilföretag och frågat vad deras rekomendationer är när det gäller barn och airbag och hurvida det är säkert att stänga av airbagen med nyckelavstägning. Här följer de svar jag fått hittils från Ford, Citroen och Volkswagen/SEAT, Peugeot, Volvo, BMW.

Ford
“Ja, Ford anser att det är säkert med nyckelavstängning av airbags. Att det sker just via nyckeln är för att undvika att någon stänger av systemet oavsiktligt.
Emma,  Customer Relation Centre Coordinator, Ford Motor Company AB  (18/2- 2016)”

Citroën
“Vi anser att det räcker med den så kallade nyckelavstängningsfunktionen. Det är dock viktigt att poängtera att sprängfunktionen fortfarande kommer att finnas kvar i instrumentpanelen. Vi kan inte avlägsna detta säkerhetssystem eftersom bilen är typgodkänd med att vara utrustad med airbag. Föraren måste dock ta det slutgiltiga beslutet om barnet ska sitta i framsätet eller inte – men Citroëns rekommendation är att man alltid placerar bilbarnstolen i baksätet.

Med vänliga hälsningar

CITROËN SVERIGE AB
Corinna
Kundservicechef
(15/2- 2016)”

Volkswagen/SEAT
“Om du har stängt av airbagen med nyckeln i handskfacket enligt instruktionerna i instruktionsboken anses det absolut vara tillförlitligt och säkert. Läs gärna mer på denna länk om krockkudde och barn i bilen.

http://www.ntf.se/konsument/barnibil/default-2013.asp?RecID=22259

Hör gärna av dig till en av våra verkstäder om du skulle känna dig det minsta osäker, du hittar våra verkstäder i länken nedan:

http://app.volkswagen.se/dcc/sv/dealers.html?filter=SVC

Med vänlig hälsning
Volkswagen Personbilar
Kundservice
(17/2- 2016)”

SEAT ger samma svar som Volkswagen för de ingår i samma grupp.

Peugeot
“Peugeot har alltid hänvisningar om hur man rekommenderar att barn i bilstol ska transporteras i våra modeller. Dessa instruktioner finner alltid kunden i sin instruktionsbok för varje individuell bil/modell. Har kunden frågor eller känner osäkerhet så har de alltid möjlighet att rådgöra Peugeot Sverige eller våra auktoriserade verkstäder.

Även om nyckelavstängnigen (om bilen utrustats med detta) på passagerarairbagen anses tillräcklig, så finns alltid laddningen fysiskt kvar i bilen. Laddningen går inte att permanent koppla bort eller avlägsna! Detta då bilen är heltypsgodkänd med utrustningen och således måste finnas i bilen. Det är därför alltid Peugeots huvudsakliga rekommendation som följer (utdrag ur instruktionsbok):

Peugeot

Däremot så är det slutgiltiga beslutet alltid upp till föraren och vi kan endast hänvisa till tillverkarens rekommendationer.

 Med vänlig hälsning / Cordialement / Best regards
Andreas Kundombudsman
Peugeot Sverige / K. W. Bruun Autoimport AB
(22/2-2016) ”

Volvo
“Ja man ska kunna lita på att airbagen är avstängd om man stängt av den via nyckelavstängning. Du kan läsa lite allmänt om det här: http://support.volvocars.com/se/cars/pages/owners-manual.aspx?mc=Y352&my=2016&sw=15w17&article=999a68e7f78e4708c0a801e801e7be6e#_ga=1.231079256.677200618.1454655942

Marie
Kundsupport
Volvo Car Sverige AB
(25/2-2016)”

BMW
“Alla modeller som vi erbjuder på den svenska marknaden, BMW som MINI, är standardutrustade med möjligheten att deaktivera airbagen på passagerarsidan fram. Deaktiveringen görs mekaniskt med bilens nyckeln. Det finns inga rapporter eller information om att systemet har varit kopplat till en incident som har med deaktiveringsmöjligheten att göra.
Så svaret på din fråga är att systemet är säkert.

Gällande placeringen av bilbarnstolen fram, så är det viktigt att ta i beaktning att risken ökar att föraren uppmärksammar och börjar interagera med barnet under körning. Det i sin tur kan leda till att körkoncentrationen påverkas negativt.

Hör är gärna av dig om du har ytterligare frågor.

Vänliga hälsningar
Marie-Sofie

BMW Group
Kundservice
(24/2-2016)”

 

När kan man ha barnen framför aktiv airbag?

Så länge barnet åker i stol, både bakåt och framåtvänt och även på kudde ska man ALDRIG ha en aktiv airbag, det är förenat med stora risker och livsfara. Man bör även ha airbagen urkopplad när barnet är stor nog att åka utan stol/kudde också fram till att barnet är minst 140cm och minst 12år. Gärna minst 150cm och 14år, eftersom barnet då har utvecklats lite till och bättre klarar av smällen som blir, vinkeln som barnet kommer in i airbagen blir mer likt en vuxens. För man ska minnas att airbags är gjorda för att passa en vuxens kropp inte ett barns.
I slutänden är det ändå föräldrarna som måste bestämma hur man vill göra, det är inte fel att bestämma sig för att man inte vill ha något barn framför en urkopplad eller aktiv airbag, det är upp till var och en.

 

This entry was posted in Riktlinjer, Säkerhet, Tips and tagged , . Bookmark the permalink.