Kind+Jugend 2019, stor mässa i Tyskland, här är nyheterna!

Rapport från den stora barn och babymässan kind und jugend i tyskland, jag kunde inte åka men har fått info från flera andra som varit på plats.

Det är 3 spår i år, dels har det exploderat med bältesstolar nu kommer flera som klarat R129/”i-size”-testet. Det är det godkännandet som kommer gälla i framtiden, men E-godkända stolar får man ha många år till. Skillnaden är att R129 går efter höjd inte vikt och man testar även sidokrock.

Sen har det fortsatt med lite annorlunda lösningar, ihopfällbara bältesstolar som började komma förra året fortsätter i år som en sak man vill utveckla, och nya lösningar för babyskydd och kombistolar.

Det som är mest glädjande är att flera tillverkare nu satsar på enbart bakåtvända stolar och flera är plusgodkända till 18 och 25kg, 2 märken kommer med r129/i-size-godkända stolar man monterar med bilbältet så de är till 125cm/25kg. Det är framtidens godkännande och glädjande att se att tillverkare fortsätter satsa på det spåret med bakåtvänt till 25kg och inte stannar vid isofix och 18kg.

Mer information från de olika märkena kommer komma löpande när jag fått kontakt och mer svar på frågor om pris och när de beräknas släppas. Endel kommer vi inte se på Svenska marknanden men alla stolar här är godkända för Europa så man kommer kunna köpa ut

Avionaut
Här är ett nytt märke som försöker komma in på flera marknader, och förhoppnignsvis även norden snart. Mycket spännande med enbart bakåtvänd till 25kg och i-size bältesstol. Jag ska försöka få mer information från företaget efter mässan.

Sky
En bakåtvänd stol till 25kg från Avionaut, den har förankringsband men de är inte fästa på bilden. Den är i-size godkänd MED bilbälte. 😀

För barn mellan 60-125cm, med lång rygg man gissar på ca 40cm vilket är bland de längre. Tyvärr ingen lutningsfunktion, men det ska gå att flytta ut den på sätet och ge barnet lite mer benplats.
https://www.instagram.com/p/B2lo1V0iERg/?utm_source=ig_web_copy_link

Maxspace
Äntligen säger jag en bältesstol som är i-size och har ordentliga horn för att hålla nere bälte. Så förhoppningsvis hamnar bältet rätt på barnet. Perfekt för oss med barn som inte vill ha 4:e punkten mellan benen som tex. Besafe izi Flex fix har.
Den ska vara väldigt lång i ryggen, och rymlig i sida och djup sits, kanske en stol som passar de största barnen.

Godkänd från 100-150cm, men eftersom den har djup sits så passar den de större barnen bättre.

Bilder från Familie Bär

Avova
Ett nytt tyskt märke som kommer med en i-size bältesstol 100-150cm med horn, oklart om de kommer finnas att få tag på i Sverige.
Avova

Axkid
Connect safety PAD
Detta är en liten dyna barnet sitter på som känner av temperatur och om barnet är i stolen eller inte. Man kopplar upp den till sin mobil och kan då se hur varmt det är och programera in vilken stol man har och då få upp rekomenderad tid barnet får sitta i den och sen larmas det.  Den varnar också om man går ifrån bilen med barnet kvar i stolen.
Den kommer gå att användas till alla stolar och även andra märken av stolar.

Detta är för att i Italien är det lag på att ha denna typ av varningssystem, Cybex har ett selspänne och Maxi-Cosi en dyna som gör samma sak.

https://instagram.com/osiemgwiazdekpoznan?igshid=1g4feopg9bxp

Man har nya färger till stolarna också, tyvärr så försvinner Teal och den rosa men grön, svart och röd finns kvar, samt grå i olika nyanser. Det är färgen som verkar gälla i år.

https://www.facebook.com/familiebaerberlin/photos/p.2311771608921828/2311771608921828/?type=3&theater

 

Besafe

Inga nyheter när det gäller stolar, nya färger och annan design på selmuddarna till bla. modular så de blir lite smalare på mitten. Men man har bla. en resväska för bilstolar nu.

Tyget till bältesstolen Izi Flex Fix är tillverkat av 28 plastflaskor, det är en miljömedveten satsning som görs.


Bild från familiebär på instagram

Cybex
Z i-Fix är en Z-fix som är godkänd R129 “i-size”, om den är fordonsspecifik och då får vara över 440mm eller om den är i-size är oklart. Men den har testats i sidokrock och den har horn som bältesledning.
Cybex

Nya färger på tygerna.

https://www.facebook.com/securange/photos/pcb.1757690561042103/1757690494375443/?type=3&theater

 


Diono
Montery 5 i-size FixSafe
En i-sizegodkänd 100-150cm,  bältesstol som precis som med Dionos bakåtvända Radian 5 går att fälla upp sitsen så det blir ett platt paket. Den ska vara handbagagestorlek men man kan inte ha den på flygplanssätet. Ingen bältesstol är godkänd eller lämplig att ha på flygplan pga. att det bara är 2-punktsbälte. Den har bärremmar så man kan ta den på ryggen.
DieKindersitzprofis

Graco
Acent i-size
En bakåtvänt plusgodkänd stol från Graco som går att fästa på samma bas som babyskyddet med isofix. Den ska inte kosta så väldigt mycket, exakt pris vet jag inte.

bilder och info från babababies som är i Köln och spanar efter barnvagnsnyheter. Så kolla in hennes instagram om du vill få mer info om barnvagnar.
https://www.instagram.com/babababies/?hl=en

Jane

Groowy i-size
Här är en stol från nyfödd tills barnet inte åker i stol längre från 40-150cm. Det är ett babyskydd 40-65cm man fäster det i en större stol, sen från 60-105cm/max 18kg har man den större bakåtvända stolen och 100-150cm använder men den större stolen som bältesstol framåtvänt utan internsele.

Denna kommer nog inte säljas i Sverige, men intressant koncept med en stol som räcker länge och framförallt att man satsar på en som är enbart bakåtvänd. Så det går inte att vända vid 13kg som många gör i andra länder utanför Norden. Här kan man köpa en stol och ha barnen säkra till 105cm och sen är det bältesstol och inte bara kudde. Det är ett stort kliv framåt för många marknader.


Bild från Familie Bär

Joie

i-Venture
https://uk.joiebaby.com/product/i-venture/
Joie släpper en ny i-size stol som är bakåtvänt till 18.5kg. i-Venture som är modular-variant så man kan ha babyskydd och stol 2 på samma bas.

i-Spin Safe
Är en vridbar bilbarnstol från Joie, den ska vara enbart bakåtvänd till 19kg, plusgodkänd monteras med isofix och i-sizegodkänd. Den har ingen bygel vid barnets fötter utan basdelen trycks mot sätet.

bild från puschchairexpert

i-quest
40-105cm i-size och man fäster den på samma bas som i-level babyskydd.
Bild från Familiebär instagram

iTraver
Joie kommer också med en i-size bältesstol, en varian av deras Traver. Den har horn vilket är något jag önskat på i-Size bältestolar också, nu börjar det komma några märken som har det. Det ser ut som man kan justera sitsdjupet på den också.

 

Klippan
Opti129

Klippan har utvecklat sin stol Century och kommer med en  R129 “i-size” godkänd stol och Plusgodkänd, man fäster med bilbältet, stödben och band så den är godkänd från 61-125cm och 25kg. 😀

Detta är en av 2 stolar som är godkända med det nya “i-size” men för bältesmonterade stolar. Så det kommer finnas en framtid för denna typ av stol som kan ha barnen säkert bakåtvänt länge.

Den är en utveckling av Century som räcker till ca 130-135cm så stolen går att ha längre än till 125cm.


Bild från Familie Bär

Klippan har också tagit fram en lutningskil man sätter under stolen för att skapa mindre lutning på century och nya Opti129. I många bilar som inte har extremt lutade säten så blir stolens lutning stor men kilen gör så barnen kan sitta rakare och stolen tar mindre plats. Det är något som efterfrågats.


Bild från Bilstoler på snapchat

Maxi-Cosi

Maxi-cosi Beryl
https://www.maxi-cosi.com/international/car-seats/beryl
Beryl är en stol som inte är för Svenska/nordiska marknanden, den är bakåtvänt 0-13kg och enbart framåtvänt 9-25kg. Men det som är intressant med den är att man kan ha den med internselen till 25kg, det är ovanligt och finns bara 1 annan stol man kan köpa som är så idag. Så den fyller ett hål på marknanden för barn som måste åka framåtvänt men inte klarar av att sitta utan 5-punktssele. Det är dock inte en stol för den stora massan och tyvärr bara 13kg bakåtvänt.

Coral
Här är något riktigt intressant, ett babyskydd som är ett hårt skal med en mjuk insats lite som en hårdlift i barnvagnen som man kan lyfta ut. Så har man plastskalet kvar i bilen.
Liften är extremt lätt 1.7kg,  den går att ställa på golvet och då får man bra lutning för barnet.

Film Familie Bär

https://www.instagram.com/p/B2lf3lkIZEy/?igshid=vkd4fowte18&fbclid=IwAR1AhnCOAXcK8MfMYEJu6SWBrDsP3I83MGUwYJ6-tyEskVLuQ6n34ywhKts

 

https://www.kindundjugend.com/events-13/events-2019/innovation-award/participants-world-of-travelling-kids/participants-world-of-travelling-kids.php

 

Marble
Är ett babyskydd med liggfunktion godkänd till 85cm och den har inbyggt huvudstöd inte bara en mjukt inlägg. Det är godkänt att ha den i liggläge i bil men barn ska sitta i ca 45graders vinkel i babyskyddet för att få optimalt skydd. Jag ska ta reda på mer om Marble för Joie har ett liknande där man får ha i liggläge under färg men jag har inte fått fram nackkrafterna på den. Kanske har Maxi-Cosi koll på hur det blir med Marble.

Precis som med Joie liggande i-level kan Marble enbart användas med bas och inte bältas.

Jättebra lösning i alla fall för att kunna klicka på vagn och ha i liggläge där.

https://www.facebook.com/DieKindersitzprofis/photos/a.1623640451203007/2512921802274863/?type=3&theater

Mica
Även Maxi-Cosi har hakat på trenden med vridbara stolar, den är bakåt och framåtvänd. Oklart om den kommer bli låst för att användas framåt ifall den kommer till Sverige. Från nyfödd till 105cm, i-Sizegodkänd och monteras med isofix.
Den kommer ut i Oktober och ska kosta 429Euro.
Precis som Britax Swingfix har den extra sidokrockskydd som är inbyggda så det är inget att sätta fast på sidan eller något man måste skruva/trycka ut.

Bild från dyrebarlast


Morion
Bältesstol troligen 15-36kg, vet inget om den än men skulle gissa på att det är efterföjaren till Rodi-serien.

Nuna
Norr är uppdaterad med extra sidokrockskydd som fälls ut när man sätter barnet i stolen, och magneter på sidan för att fästa selspännet när man tar i och ur barnet, även Rebl plus kommer uppdateras och bägge finns från nästa år och det blir nya färger.

Prym
Är en variant av Norr som har lite djupare sits.

Osann
Osann tillverkar framåtvända stolar från 9kg och är ett märke som inte är att rekomendera men de kommer med en bältesstol som har klimatanläggning i sig. På vintern värmer den och på sommaren kyler den. En sak som efterfrågas av konsumenter.

Recaro
Salia
Detta är Zero 1 som fått nya färger och ny klädsel men den ska också ha lite bättre viloläge, det är en bra uppdatering.

Swandoo
Ett nytt märke som har börjat med bilstolar, de kommer med ett babyskydd där selarna dras åt för sig och en stol 2 som är 360grader rotation på till 18kg, lite oklart om man kan ha den bakåtvänt till 18kg eller måste ha framåt innan.

https://swandoo.com/albert/