i-Size, fas 2

i-Size fas 2

i-Size R129, är det nya godkännandet för bilbarnstolar, första steget innebar bakåtvända bilbarnstolar och babyskydd. Grundtanken är att stolarna ska passa i alla i-Size godkända bilar, enkla att montera så man använder isofix och ljud och ljus-markeringar visar att stolen är korrekt monterad och man går efter längd och vikt på barnet.

Det äldre godkännandet Ece är vikt på barnet som man går efter, 0-10/13 kg för babyskydd 0/9-18/25kg på bakåtvänd bilbarnstol.

Nu har nästa steg i i-Size kommit det handlar om bältesstolar. Ece som vi har idag innebär att stolarna är godkända mellan 15-36kg.

i-Size kommer vara i 2 kategorier, i-Size och bilspecifik.

i-Size innebär att stolen får vara max 440mm bred, det är väldigt smalt bla. Maxi-cosi Rodifix som är en av de smalaste stolarna idag är 440mm bred om man trycker in sidoskydden så mycket det går.

Även här går man på längd så barn mellan 100-135cm får använda stolen, stolen ska gå att fästas både med och utan isofix.

Bilspecifika stolar får vara bredare än 440cm och får användas över 135cm, en bältesstol kan vara godkänd som både i-Size och bilspecifik.

Hurvida det kommer vara viktbegränsning också har jag inte fått klarhet i än. En bältesstol behöver inte ha viktbegränsning som övre vikt eftersom bältet håller fast barnet så man kan utan problem överskrida dagens 36kg. Är krockdockan som sätter gränsen, för den krockdocka som är tyngre får inte plats i bältesstolarna idag.

Det är ett litet steg framåt att man har 100cm som gräns, tittar man på tillväxtkurvor så är 100cm lite senare än 15kg. Idag köper många bältesstol till sina 3åringar när de väger 15kg för man tror att det är ett säkert alternativ vilket det inte är. Barnen bör åka bakåtvänt tills minst 5år och gärna längre.

Jag tror detta kommer innebära att vi får se fler stolar som inte har horn eftersom de stjäl utrymme för barnet. Kanske får vi se fler inovativa lösningar på skydd i sida och bältesledning för höften. Besafe har en stol izi Flex Fix som kommer ut på marknaden kring nyår. Fler tillverkare kommer nog följa efter och ha i-Size godkända bältesstolar.