Hur man får en bilbarnstol att sitta hårt mot instrumentpanelen i framsätet.

Hur man får en bilbarnstol att sitta hårt mot instrumentpanelen i framsätet.

Att montera den bakåtvända bilbarnstolen emot instrumentpanelen är oftast det bästa alternativet om det är möjligt. För att kunna montera emot måste panelen vara rak och inte så mycket välvd och stolen måste kunna ha fritt utrymme mellan vindruta och barnets huvud/stolens topp beroende på vad som sticker upp högst. Minst 10cm är rekommenderat men absolut minst 5cm.


Det kan vara svårt att montera en bakåtvänd stol hårt mot panelen om man inte kan fästa banden framåt. Vissa bilar tex. Volvo har öglor monterat i bilen och då kan man dra banden framåt vilket underlättar monteringen.

Knepet för att få fast stolen hårt är att dra bak sätet lite och montera stolen med mer lutning än man vill få som slutresultat. Sen drar man åt bälte och band så hårt man kan och att det är 1-2 cm till panelen, utrymmet är viktigt för att kunna dra åt banden tillräckligt hårt. Om stolen slår i panelen så flytta bak sätet lite till och testa igen.

När man dragit åt bälte och band så kör man fram hela sätet med bilbarnstolen monterad på så den trycks emot panelen så bälte och band dras åt. Ibland kan man behöva köra bak sätet och justera monteringen för att testa igen om man inte blir nöjd.

Har man en bil med höj och sänkbara säten så sänk sätet så mycket det går och montera bilstolen på sätet och hissa sen upp sätet så dras bälte och band åt.

Om stolen inte står hårt och rakt mot panelen så måste man använda stödbenet, då tar man ner det efter att bälte och band är åtdragna.

Detta knep att flytta sätet fungerar bäst om man har banden fästa i fast ögla i baksätet eller framsätet eller att banden sitter fast i sätet.

This entry was posted in Bilbarnstol, montering, Tips, Video and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Hur man får en bilbarnstol att sitta hårt mot instrumentpanelen i framsätet.

 1. Cissi Glimståhl says:

  Att montera bältet under passagerarstolen är de lika säkert som att montera i öglor vid montering av bakåtvända stol fram!?

  Någon påstår på sidan om bilstolar på facebook att bältet aldrig skulle stå emot en krock om de monterades under passagerarstolen. Finns de någon sanning i de!?

  • Kiwi says:

   hej, nej det är inget jag har hört. Både tillverkare och forskare säger att man kan montera banden under sätet och fram. Sen blir det ju mer band som används om man gör så och med det större flex i bandet i krock. För bältet och bandet töjs ut lite vid krock. Men det är inget som påverkar säkerheten.

   Man får se till att banden går rakt och inte upp och ner mellan olika stag som kan gå sönder eller kablar men stolar som har krockat och monterats så klarar sig bra.

 2. Mia says:

  Hej!
  Om man inte har öglor i framsätet för banden. Kan man bara vänta stolen som vanligt och inte använda förankringsbanden? Som tex i en husbil. Där finns inga såna öglor i framsätet!

  • admin says:

   hej, har man inte öglor fram så kan man fästa banden under skenorna bak eller i något stag under passagerarsätet och dra banden fram under sätet och fästa. Framåtvänt är Two-way inte en säker stol.

 3. Annika Marmbrandt says:

  Hej! Var är det tänkt att barnet ska ha benen?

  • admin says:

   barn är mjuka i skelettet så de kan ofta sitta skräddare med benen utan problem länge eller ha benen på sidan av stolen.

 4. Pernilla Sigesgård says:

  Hej,
  Blir galen. Försöker installera stolen i en Renault Kangoo (vilket man ska kunna enligt car fitting list) men sätet går inte att justera i den. Hade önskat det lite längre fram. Är det bättre att istället använda stödben då, eller hur gör jag för att mitt barn ska åka säkert?

  • admin says:

   ja om det inte går att ha mot panelen så måste man ha stödbenet fram. Så testa det

Comments are closed.