Britax Swingfix, en första titt

Britax Swingfix, en första titt.

I samarbete med Britax, stolen kommer från Britax och jag har för att testa och skriva om men allt som står är mina egna åsikter och tankar och åsikter från andra privatpersoner som testat själva eller provat det exemplar jag har.

Britax Swingfix är en roterbar i-Sizegodkänd bilbarnstol från 40-105cm/0-18kg. i-Size stolar går man på barnets längd så denna passar från nyfödd till ca 4år. Stolen är Plusgodkänd som är det test som är hårdast när det gäller frontalkrockar. Eftersom den är i-Size godkänd så har den också testats i sidokrock.

Jag har nu testat den i ca 2 veckor och här kommer en första genomgång av stolen.

Priset är ca 5699kr och stolen kommer i fem olika färger, Cosmos Black, Storm Grey, Moonlight Blue, Blue Marble och Mystic Black. Färgen på denna stol är Mystic Black.

Swingfix är en vridbar stol där man kan vrida sitsen 180 grader, så det går lätt att vrida ut åt bägge hållen för att sen sätta in barnet och vrida tillbaka igen. Swingfix är enbart bakåtvänd för så små barn som kan åka i denna ska åka bakåtvänt. Man ska inte vända framåt innan tidigast 5år.

Stolen är en del så man kan inte ta av sitsen för att sätta på vagnchassi eller dela och ha bas och sits för sig. Den väger ca 15kg.

Yttermått ca 80cm lång, 64m hög när huvudstödet är i högsta läget och 41cm bred i basen och 44 i sitsen.

Stolen fungerar från 40cm till 105cm. Till de minsta barnen använder man ett babyinlägg, mer om det längre ner.

Med huvudstödet i lägsta läget är höjden till selen  ca 25cm i högsta läget är det ca 38cm. Från sits till huvudstöd i högsta läget är det 59cm.

Huvudstödet höjer man genom att trycka in en spärr på huvudstödet så det är enkelt att förstå och göra även i bilen.

Sitsdjupet till spännet är 14cm och hela sittsdjupet är 27cm. Om man jämför med Britax Hi-Way så är måtten 18cm till spännet och 26cm i hela sitsen, så spännet sitter lite längre in på Swingfix. Det är inte heller justerbart i höjd som på Hi-Way.

Sitsbredden längst in är 24cm, längst ut på sitsen 25cm. Axelbredden är 34cm så stolen är väldigt rymlig i axelbredd och kommer fungera även för större barn, väldigt ofta blir det trångt i sida för större barn. Jämför man samma mått med Britax Hi-Way som har 25cm så är Swingfix 9cm bredare.

Axkid Minikid som är en stol där stora barn får bra plats har 32cm i bredd.

Jag provade stolen med min 7.5åring som är 125cm/29kg, han är för tung och för lång för att åka i stolen men han provsatt och fick plats i bredd. Det är en väldigt rymlig stol, jag provade att vrida stolen med honom i och den snurrar runt lätt.

 

För de minsta barnen använder man babyinlägg så stolen blir lite mindre i bredd och sitsdjup.

Inuti babyinlägget finns det frigolitkuddar och det är lätt att ta ut dessa från klädselen och vadderingen för att enkelt tvätta babyinlägget. Det är smidigt om man har små barn som kräks ofta.

Med babyinlägget så kommer selen långt ner på låren och även för ThorLeif här som är ca 40cm lång så hamnar selen i rätt höjd på axlarna.

Babyinlägget sätter man fast i huvudstödet i små öglor på toppen, lättast är att göra det när huvudstödet är i högsta läget och sen sänka ner till lägsta läget.

På baksidan av selskydden är det gummiliknande antiglidmaterial så de sitter bra mot barnets bröstkorg/axlar. De är mjuka och inte så långa så de sitter bra även på små barn.

Klädseln är lätt att ta av, man behöver inte ta loss stolen från bilen eller ta loss selen. Den kan tvättas i 30grader. Även grenspännet går att ta loss från stolen för att lättare tvättas. Om spännet krånglar så har det ofta kommit kladd i spännet så då är det smart att kunna ta av den och skölja av.

Som man ser på bilden så är det frigolit på hela huvudstödet och sidorna av stolen. Man ska vara lite försiktig när man tar av och på klädseln och sätter in stolen i bilen för frigoliten kan lossna och gå sönder på sidan. På endel stolar kan man tejpa fast frigoliten mot stolens ytterskal men det går inte på Swingfix för klädseln sitter fast i ett spår runt ytterskalet.

Innuti stolen i axelhöjd ligger en balk som Britax kallar SICT inside, det är ett extra sidokrockskydd som ska minska krafterna i sidokrock. På andra modeller är den på utsidan av stolen men då blir stolen också bredare. Här ligger extra skyddet inuti stolen och på så sätt slipper man komma ihåg att skruva/sätta fast extra skydd.

Montering

Fotografen är 7år så det är lite skakigt 😉

Stolen är lätt att montera, den är dock tung och lång så om man som i denna bil inte kan öppna dörren helt och det inte är stor dörröppning så är det lite trixande för att få in den men väl på sätet så är det mycket lätt att montera.

 

Stolen monteras med isofix, den går inte att fästa med bilbälte så man kan bara ha på platser med isofix. Isofixarmarna åker ut när man drar i remmen, vilket underlättar mycket när man ska lyfta in stolen i bilen att inget sticker ut på stolen och kan fastna. Det blir också lätt att få ut armarna när stolen står på sätet. Lite krångligare att få in armarna igen men man trycker bara rakt in så kommer de in i stolen.

På isofixarmen är det en grön markering när isofixen sitter korrekt så man lätt ser att allt är rätt.

Mot sätet sitter stolen fast med en frontbygel, den går att justera i olika lägen för att få lagom vinkel så den står tajt emot sätet.

I krock så ser den till att stolen inte kan åka upp mot sätet, det är samma funktion som underförankringsbanden har på stolar som har band. Men Swingfix har bara bygel.

Bygeln går att justera i 8grader så den ska passa emot ryggstödet i bilen.

Stolen har också stödben som alltid ska användas både i fram och baksäte.

Uppe på basen visas röd markering när stödbenet har fel vinkel. När det är svart som på högra bilden har stödbenet korrekt lutning.

Längst ner på stödbenet är det en grön markering som man ska se när stödbenet står med rätt tryck mot golvet.

 

För att förlänga stödbenet trycker man in den gråa spärren på stödbenet och sen kan man dra ut den till lagom längd. I kortaste läget är det ca 27cm från undersidan av basen och i längsta läget ca 54cm.

Stolen är lätt att vrida även med ett barn som väger mer än 18kg går det lätt att vrida.

På båda sidorna av stolen finns en grå spärr man trycker in och sen kan man vrida stolen 90 grader åt båda hållen. Stolen går att vridas i alla lutningslägena, så för mindre barn kan man ha stor lutning redan när man sätter in barnet i stolen och mer rakt för större barn för att få mer benplats.

På basen över den gråa spärren för att vrida ser man en röd markering när stolen är i vrid-läge och man inte får köra bilen, när stolen sen sitter i bakåtvänt läge är markeringen svart. Man får absolut inte köra bilen när barnet sitter på sidan, barnet MÅSTE sitta bakåtvänt.

 

På baksidan av stolen finns en lucka så man kommer åt selen men där ligger manualen som finns på 28 olika språk.

I bilen

Swingfix tar inte stor plats i bilen, här står den monterad bredvid Britax Hi-Way och i upprätt läge så tar de lika liten plats. När Swingfix är i viloläge och Hi-Way i upprätt läge så tar Hi-Way mindre plats.

Den tar mindre plats än Axkid Minikid tex.

Eftersom man kan vrida stolen så kommer den ta upp mittensätet när man vrider så det går inte att ha en annan stol monterad i mitten. Men Swingfix når inte över till sätet på andra sidan så en bilstol kan man ha bak.

 

Om man har en bältesstol i mitten så går det att vrida ut lite beroende på vilken stol man har. Här är det en Britax Adventure som är en låg stol utan horn och då kan man vrida ut Swingfix lite men inte hela vägen ut.

Här står den bredvid Cybex M-fix, en bältesstol med horn och Swingfix tar i hornen på bältesstolen så den går inte att vrida ut lika mycket. M-Fix är också högre fram än Adventure på bilderna ovan.

Det går inte att vrida stolen innåt när bältesstolarna står där, jag har fått frågan om man kan göra så för att ett större barn lättare ska kunna klättra in till sin stol.

Sammanfattning
Nu ska jag testa den med lite olika stora och små barn och se hur de sitter och sen skriva mer om det.

Men än så länge så är intrycket att det är en robust och säker stol, lätt att vrida och hantera. Tar liten plats i bilen även i liggläge så man kan nog ha den framför förarsätet i många bilar och ändå sitta ok som förare.

Sitsen är mycket rymlig i bredd och även höjd, så även de mer bredaxlade barnen kan sitta bra i Swingfix.

Eftersom det är lätt att ändra höjd på sele/huvudstöd, man trycker bara in en knapp på huvudstödet och drar uppåt så kan man ha olika stora barn i stolen och ändra höjd när barnet sitter i.

Stolens stora begränsning ligger i i-Size godkännandet eftersom den är isofix och i-size så är den bara godkänd till 105cm/18kg och barn behöver åka bakåtvänt längre än så. Men om man kan tänka sig att köpa en stol till sen eller kanske har syskon/planerar in syskon så man ändå ska ha en stol till så är denna ett bra alternativ första tiden för att spara på ryggen. Lyfta och vrida är inte bra för ryggen.

Större barn kan sen klättra in själv i bilen så då är vridfunktion inte lika viktig, men att slippa lyfta de första åren är bra att slippa.

Stolen är tung och otymplig att bära så det är ingen stol man bär runt på, det går helt ok att flytta mellan bilar men inte bära någon längre sträcka.

 

 

This entry was posted in Bilbarnstol, Britax, Recentioner and tagged , . Bookmark the permalink.