Vinter, kyla och åka bil?

Nu kommer vintern och kylan och man tar på sig tjocka och varma kläder. I bilen bör man dock ha bältet nära kroppen och inte ha tjocka kläder under bältet, för barnen så kan man inte dra åt selen lika tajt när de har tjocka kläder på sig som när de har tunnare. Bältet kan ofta också hamna för långt ut på axeln, ibland utanför axeln och då skyddar det mycket dåligt vid krock.

Det gäller även oss vuxna, vi kan lätt knäppa upp eller dra upp jackan så i alla fall höftbältet kommer under jackan och nära kroppen.

Klär man barnen i flera tunna lager så värmer det bra, ullunderställ och fleece över värmer mycket bra. Försök att undvika bomullskläder. Ha mössa och vantar och varma sockar. Tar man av skorna så blir det mer plats för fötterna också.

Kan man värma upp bilen innan med kupevärmare eller liknande är det också bra hjälpmedel.

Ntf.se skriver “Knäpp fast bältet innan du startar bilen, så att detta blir en rutin. Öppna tjocka jackor så att bältet kommer under, och eftersträck. Ta bort föremål ur bröstfickan. Se till att bältet kommer så nära halsen som möjligt.”

Till barnen som åker i babyskydd så finns det åkpåsar, Besafe har en åkpåse som passar deras iZi Sleep, finns att köpa på Babyland.

7am har en åkpåse som fungerar i babyskydd, den är tunn i ryggen så den blir inte för tjock för barnet. Selen knäpper man fast runt barnet och sen stänger ovandelen.

Det finns också överdrag/fotsack att ha till babyskydden.

IMG_5776x1 IMG_5779

Man kan också ha en dyna i stolen för att få lite mer värme, Aeromoov är en dyna som har flera lager och hål emellan så luften snabbt värms upp och kan värma barnet. Några av bilstolstillverkarna har egna varianter av dessa sommaröverdrag/dynor.

Dynor till barnvagnar, åkpåsar och fårskinn bör man inte använda, de blir för tjockt under barnet och selen riskerar att komma fel, lägg filtar över barnet istället för under.

Det finns enhel del sidor, främst amerikanska med olika tips och varianter på lösningar, här kommer en film om hur man kan göra om en åkpåse så den fungerar i babyskyddet.

Här är en annan lösning för större barn cozywoggle

Har man tillgång till symaskin kan man sy en poncho det finns många olika mönster på nätet att hitta om man googlar.

Det lättaste kan vara att ta filtar och bädda in barnen, men ibland glider de av så en fleccefilt där man klipper hål för huvudet gör att den sitter på plats. Det går också att köpa filtar med påsydda armar. Dollarstore har sålt dessa för ca 20kr och den finns i olika storlekar.

Ett annat alternativ är att vända på jackan efter att man satt fast barnet, så jackan kommer utanpå bältet men bakochfram.

IMG_5791

IMG_5783x1

Jag sydde om en tunn  sommarsovsäck till en åkpåse för bilstolen. Vi åkte en längre resa i en bil där värmen inte fungerade så det behövdes något som värmde mycket. Baksidan av denna sovsäck består av ett mycket tunt lager vadd, de flesta andra är lite tjockare och då är det olämpligt att använda.

Jag klippte långa hål i ryggen så axel och höftdelen av selen kunde löpa fritt. Sen ett hål för grenbandet, och sydde längs med så inget vadd kunde komma ur. Då kan selen sitta nära barnet och man kan ta överdelen över sele och barn. Ur brandsynpunkt så är en filt bättre, alternativt en öppning på mitten som är lätt att komma åt och gärna med kardborre så man snabbt kan öppna och få ur barnet.

IMG_5805x1 IMG_5163x1
bilstolåkpåse1  bilstol2

Här finns en film som visar på skillnaden i hur tajt man kan dra åt selen med och utan tjocka vinterkläder. Notera att det är en framåtvänd stol med internsele, och en bakåtvänd stol fungerar lite annorlunda vid frontalkrock. Bakåtvänt så skyddar stolens rygg barnet vid frontalkrock, barnet trycks in i stolen och ryggen tar upp kraften, framåtvänt så är det bältet som hindrar personen att åka framåt så framåtvänt är det viktigt att man har bältet tajt åtdraget och nära kroppen så det kan ge effekt fort och minimera risken för att man skadas eller kastas ur bältet.

https://www.youtube.com/watch?v=CNGT9eBL_gg

Men man bör undvika de tjockaste kläderna även bakåtvänt, bilen blir varm och barnet riskerar att bli väldigt varmt om man har en tjock overall på sig, lager på lager och filt över så är det lättare att ta av filten när bilen blivit varmare.

Tillsist så måste man göra en riskbedömning själv, färdas man ofta på vägar där det inte kommer andra bilar utan man kan bli ståendes länge i kallt väder innan hjälp kommer ifall man skulle krocka så kan man behöva klä på barnen mer än i stan där man får hjälp snabbare att ta sig ur bilen och kunna tillföra värme.

 

1 thoughts on “Vinter, kyla och åka bil?

Comments are closed.