Gamla bilbarnstolar får inte längre säljas, R44-godkännadet upphör.

R44 som det gamla godkännandet för bilbarnstolar heter upphör 31/8 2024, efter det får bara R129-godkända stolar säljas i butik. En del tolkar det som att man får sälja hela september ut andra att det inte får säljas mer när september börjar och vissa att man får sälja ut sitt lager men inte ta in nya stolar så det är inte helt klar vilket datum som gäller.  Det låter värre än vad det är och för konsumenter så blir det ingen större skillnad.

Vad är skillnaden? 
Det finns 2 godkännanden idag R44 och R129, bägge har funnits under flera år nu så har du nyligen köpt ett babyskydd eller isofixmonterad stol är den troligen R129 (det nya godkännandet). Enkelt förklarat så är skillnaderna att i R44 så går man på barnets vikt när man sätter gränserna för när barnet kan börja använda stolen och när barnet är för stort för den. Exempel så har de flesta babyskydd 0-13kg.

Med R129 så går man på barnets längd, tanken var att det är lättare att ha koll på än vikt, dock får stolarna även en viktgräns så det blev inte så enkelt som man tänkte sig. Så babyskydd med R129 är ofta godkända från 40-83cm, men också en maxvikt som varierar mellan modell av stol.

I R129 så har man också sidokrock i testet, det är inte avgörande så din R44-stol är inte farligt för den inte testats så i godkännandet. De flesta tillverkare har gjort det själva och stolarna är säkra även i sidokrock.

Med en R129 stol är det nu tvång att åka bakåtvänt till minst 15månader oavsett om barnet är långt nog att åka lagligt framåtvänt. I R44 så får man ha ett barn på 9kg framåtvänt. Dock ska barnen åka bakåtvänt så länge det går dvs 125cm det är överlägset säkrast.

Varför gör man detta? 
Orsaken är att man bytt krockdockor, utvecklingen går framåt och även tekniken i krockdockorna så nu finns det mer avancerade dockor som mäter på andra sätt, så reglementet behövde en ordentlig uppdatering. Det är inte någon EU-politiker som bestämt sig för att jävlas med befolkningen.

Hur vet jag vilken stol jag har?
Enklast är att titta på stolen, det finns klisterlappar med godkännandet på den, ofta sitter lappen under eller på sidan.

ECE R44/04 betyder att stolen är R44-godkänd, det intressanta är att det står R44


Här ser man 129 och stolen är då R129-godkänd. Står det i-Size så vet man också att stolen är R129-godkänd.

Är min R44 stol farlig att använda?
NEJ!  Skillnaderna i testet är att man har krav på att testa sidorkrock också, dock inte så realistiskt utförda, men även R44 stolar testas i sida av de seriösa tillverkarna, så man behöver inte köpa ny stol, kasta sin gamla eller få panik. De är inte på något sätt farliga att använda.

Kommer jag kunna ha min R44 bilstol länge om jag precis köpt den ny? 

Ja, det kommer vara lagligt att använda, köpa och sälja begagnat under många år. Troligen minst 10år som är den rekommenderade livslängden för bilstolar.

Expressen skriver att det blir bredare stolar stämmer det? 

Många stolar blir smalare i ytterbredd, så chansen att få 3 bakåtvända eller bältesstolar i bredd ökar med nya godkännandet. Däremot så har många extra sidokrockskydd en liten puck man sätter på. Den är inte ett tvång att ha och stolen har klarat testet utan, men har man på den så blir stolen ofta väldigt bred. Tanken med den pucken är att den ska täppa igen utrymmet mellan dörr och stol, men hamnar den vid fönstret eller det inte går att ha emellan så använder man den inte.

Aftonbladet skriver att min stol är på lista över farliga stolar vad ska jag göra nu? 

Även Aftonbladet har snurrat till det och har en lista över stolar som man hävdar att NTF rekommenderar och avråder ifrån. Först och främst så är den listan inte uppdaterad med de senaste stolarna så många är inte med alls. Det betyder inte att din stol är farlig eller avråds ifrån utan att listan inte är uppdaterad.

Listan hos NTF ska inte läsas som en där man rekommenderas ha vissa och avråds ha andra. Det är en lista över VILKET godkännande stolarna har. Exempelvis Britax Two-way och Multi-tech står med som stolar NTF avråder ifrån det är långt ifrån sanningen. Men bägge är vändbara och man avråds ifrån att ha de stolarna framåtvänt. BAKÅTVÄNT är de till 25kg och mycket säkra, så har man de bakåt inte framåt är stolen säker.

Vissa är inte bra och avråds starkt ifrån bla. Bubblebum och de framåtvända för små barn. Har du en stol godkänd för bakåtvänt bruk och använder den bakåtvänt inte framåt så är stolen i de flesta fall säker. Skippa de superbilliga köpta hos Thansen och liknande butiker så har man kommit långt i att välja bra stol.

Vad händer med bälteskuddarna? 

Tidigare har vi haft kuddar från 15kg, det är väldigt små barn som kunnat sitta på en kudde lagligt så det är bra att något ändras där. Nu kommer kuddar finns från 125cm och uppåt beroende på vilket godkände de har, så en del har 125cm andra 135cm, det innebär att om barnet är under 125cm MÅSTE man ha en bilbarnstol gärna bakåtvänt eller bältesstol. I de flesta fall så går det att lösa men tex i taxi så blir det svårare. Där kan en kudde ha en bra funktion även för mindre barn som egentligen skulle åka bakåtvänt.

Så risken nu är att man inte har något alls. Men 15kg kuddar får användas så har man en sådan i sin taxi idag så kan man fortsätta köra barn som är från 15kg på den även om de är under 125cm.  Köper man nya kuddar så finns det bara från 125cm och uppåt.

En bältesstol, dvs kudde med rygg får man lagligt ha från 100cm, dock är de ju lite klumpigare att bära med på resor än en kudde.

Vad är då i-Size?

Många har hört i-Size och tror det är samma som nya godkännandet, vilket det inte är, det är en del i det nya. Alla i-Size stolar är R129-godkända men alla R129 stolar är inte i-Size.

En i-Size stol har bla. specifika mått den måste hålla sig inom, så den får inte bli hur bred och lång som helst utan tanken är att en i-Size stol ska passa i alla i-Size bilar. I varligheten är det inte riktigt så enkelt.

Vi säljer bilstolar i vår secondhandbutik får vi fortsätta med det?
Ja, jag har frågat runt och fått svaret att det är tillåtet att sälja begagnade stolar även som butik, det gäller nya stolar som man inte får sälja. Så en secondhand får fortsätta sälja R44-stolar som tidigare. Kolla gärna tillverkningsdatum innan ni säljer, rekomenderad livslängd är 10år på bilstolar.