En första titt på Mifold.

IMG_3946

Äntligen kom Mifold, efter lång väntan så har den blivit Eu-godkänd och de första omgångarna har skickats iväg. Jag hämtade mitt paket idag. Första intrycket är att de är mycket små och väldigt färgglada bälteskuddar, den finns i 6 olika färger. Perfekt pink, Pearl grey, Slate grey, Lime green, Denim Blue och Taxi Yellow. På bilden ovan är det Lime green och Perfekt pink.

mifold blå

Här är det Denim blue. Tack Tina för bilden 🙂

IMG_3957

Ihopfälld är den 24cm lång och 12cm bred och 5cm hög om man inte räknar med spännet till bältesledningen för axeln. Så den får lätt plats i en väska eller ett fack i bilen så den alltid är tillgänglig.

Remmen för bältesledningen är väldigt lång, 80cm från sits till axeln så det ska inte vara några problem för barnen att kunna använda bältesledningen vid axeln. På endel andra bältesstolar är det lite kort så de största barnen inte kan använda den.

IMG_3955

För att använda den fäller man upp “locket” och trycker på 2 spärrar på undersidan för att dra ut de röda bältesledarna.

Utfälld är sittytan 23.5cm djup, 21cm bred på mitten och 20cm längst fram och bak.

IMG_3950

Det finns 4 lägen på den röda bältesledningen för höftbältet. Längst in är när den inte används och de 3 yttre lägena när barnet använder kudden.

I läget I är bredden mellan bältesledarna 25.5cm, i läge II 30.5cm och i läge III 35cm.

IMG_3941

På undersidan är det tydliga instruktioner om hur man ska bälteskudden monterad, här ser man också de 2 röda spärrarna för att ta ut bältesledningen.
Det finns också ett fack för att ha manualen i kudden. Tyvärr finns inte manualen på svenska eller annat nordiskt språk utan bla. Engelska men de tydliga bilderna gör att de flesta kan förstå.

IMG_3975 IMG_3973

För att montera så drar man ut de röda bältesledarna på sidan och fäster bältet igenom och sätter fast bältesklämman på axeldelen av bältet.

När barnet inte sitter i kan klämman sitta kvar och bältet kan sitta fast i ena bältesledaren.

IMG_3979

Bältet kommer långt ner på låren, är ingen risk att det hamnar högt upp på magen. Barnet som testade tyckte att bältet kändes konstigt och försökte dra bältet upp mot magen några gånger. Troligen är det för bältet ligger så långt ner på utsidan av låren och känns annorlunda. Barnet har annars bältesstolar med och utan horn där bältet ligger platt på låren men inte på utsidan.

IMG_3991 IMG_3995

Klämman för axeldelen av bältet tyckte barnet också var jobbig i början troligen för han inte är van med att ha en sådan eftersom han åker i bältesstol i vanliga fall. Men bältet hölls ner bra av klämman.

 

IMG_3983 IMG_3993

Höftdelen av bältet hålls ner av de röda bältesledarna, bältet sitter bra i den och det gick bra att få i bältet lite pilligare att få loss bältet för man måste trycka ner det under “kroken”.

IMG_4014  IMG_4015

Här ser man hur bältet sitter fast i en “krok” och inte kan glida ur så lätt, för att få loss det måste man trycka bältet nedåt och dra framåt.

IMG_4005

En sak jag varit fundersam över med Mifold är att den är så låg så benen får ingen vinkel utan pekar rakt fram. I bältesstol eller kudde så blir det mer vinkel i knäna för barnet. Risken är att barnet glider framåt när benen pekar rakt fram.

Jag såg inga tendenser till det nu när vi testade en kortare resa men har man kläder i lite glattare material så kan barnet nog glida lite. En fördel med att den är låg är att större barn som når fram med knävecken till sätets kant kan sitta bättre än på en kudde.

IMG_4016

Lätt och smidig att bära med sig till bilen. 🙂

De saker som jag hittils ser som nackdelar gäller bältesledningen för höften, för att förlänga den ska man dra ut spärrarna men för att förkorta så tycker man bara rakt in. Detta gör att när barnen sitter på kudden så kan den åka in väldigt lätt eller när man monterar. Sen känns klämman för axeldelen av bältet klent, det är ingen led i den utan man tvingar den upp och det kan nog påverka plasten efter en tid.

Men den känns vettig som reservkudde eller på resa.

Barnet som testade tyckte den kändes skön att sitta på, men han är 6år, 115cm/22kg så hela hans rumpa var på sitsen, är man lite större så man sitter utanför sittytan så kan det nog bli mer obekvämt.

Hittils efter vår första resa i bil är jag väldigt nöjd, den känns vettig, håller bältet på plats vid höften och lätt att montera.

Uppdatering efter en månads användning

IMG_4400

IMG_4398

Mifold i buss, här är det bara midjebälte i bussen vilket Mifold inte är godkänd för. Man måste ha 3punktsbälte för att ha bältesstol och bälteskudde korrekt. Men eftersom det är en buss barnet åker i så gäller inte godkännandena och utan kudden kom bältet väldigt högt upp på magen.

Det var krångligt att få fast bältet, vid bälteslåset var bältet vikt dubbelt och då blev det svårt att få igenom i bälteledningen. Att få loss bältet sen var också krångligt, hade gått lättare med 3punkts bälte.

Som resekudde för att skicka med barnet om barnet inte kan sätta fast sig själv så har den brister, det är inte helt lätt att förstå hur man ska göra för att få på och av bältet och fästa det korrekt. En större kudde där man fäster bältet under hornen kan vara lättare både att komma åt och förstå hur man ska göra.

Jag känner att om barnet ska åka med skolan själv så kommer han ha med sig sitsack tills han kan fästa bältet själv i Mifold. Ska jag eller någon annan som kan fästa bältet i bältesledningen vara med då blir det Mifold som åker med på kortare resor.

This entry was posted in Bälteskudde, mifold, Nyheter, Recentioner and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *