Vinterkläder och bilåkning, är det farligt?

Vinterkläder och bilåkning, är det farligt?

Varje år kommer frågan upp om barn i bil och vinterkläder, många filmer visas med barn som flyger ur bilstolen för de har en overall på sig. Men det är inte riktigt sanningen, tittar man på filmerna som visas så sitter bältet oftast väldigt löst, långt ut på axeln och barnet åker framåtvänt med internselen. Då flyger barnet ur stolen vilket det hade gjort även om man inte haft overall på sig.  Så man bör vara kritisk till vad som visas egentligen, ofta är det skrämselpropaganda. Än har jag inte hittat tester där barnet suttit korrekt med selen rätt och hårt åtdragen eller där krockdockan åker bakåtvänt.

Har man möjlighet är det bäst om man kan ta av ytterkläder även bakåtvänt, knäppa upp jackor och dra ner overall till knäna om man inte vill ta av och lägga filt över. Då blir det inte lika trångt för barnet, man ser lättare att selen sitter rätt och minskar risken för att det blir fel. Men experter bla. Robert Bell från säkerhetsbutiken skriver att det inte är farligt med vinterkläder i bakåtvänd stol. Se svaret längre ner.

Är det jättekallt och det blir svårt att åka utan tjockare kläder så se till så selen sitter korrekt och hårt åtdragen.

Framåtvänt både för barn och vuxna är det mycket viktigt att man inte har tjocka kläder under bältet, så ta av overaller och jackor eller knäpp upp jackan.

 

På bilden har barnet inte en tjock jacka men vid magen hamnar bältet ändå högre upp och lösare än om bältet varit under jackan. Vid krock så åker man framåt och då vill man att bältet stoppar upp så fort som möjligt. Med jacka glider bältet upp lättare och sitter högre upp mot magen, barnets höfter är inte utvecklade nog att hålla bältet på plats så bälte kommer åka in mot magen och riskera att krossa magens mjukdelar.

Bäst är att ta av jackan helt men kan man inte det så knäpp upp jackan och se så bältet ligger direkt mot tröjan istället.

Kan man inte knäppa upp så lyft på jackan och lägg bältet under jackan vid höften och öppna lite vid axeln så jackan kommer mot tröjan.

Åker man bakåtvänt så blir det helt annorlunda än framåtvänt, vid krock så tar stolen upp kraften och inte selen. En av sveriges främsta experter på barn i bil Robert Bell som bla. jobbat på Brio och Britax och nu driver Säkerhetsbutiken skriver bla. om detta:

Möjligen har detta bäring för barn i länder där barnen utsätts för framåtvänt åkande. Där är åtdragna bälten mycket viktiga.
Jag undrar ibland hur sådana här dunkla idéer uppstår.
Jag kan säga att det finns inga fall i Sverige där barn kommit till skada pga overall eller annan klädsel. Om barnen sitter bakåtvänt går det bra i krock. Vad för stol eller klädsel eller andra variabler betyder ingenting i vår erfarenhet.

För att utveckla detta vidare: vi brukar säga att fysikens lager jobbar med oss i bakåtvända stolar. Vi utgår ifrån en krock framifrån eller snett framifrån, vilket är det som sker i ca 70% av de krock som ger personskador. Ungen trycks in i stolen, inte ut ur stolen, och det är detta som skyddar så bra: stolens breda ytor tar upp energi skonsamt. Dessutom börjar inbromsningen av huvudet och bröst mycket tidigare i krockförloppet: det framåtvända barnet måste åka framåt en bra bit innan bälten börjar verkligen strama åt, och på så vis måste uppbromsningen ske på kortare tid (=högre belastning) för det framåtvända barnet. Dessutom hamnar det framåtvända barnet utanför stolsskalet, varför sidokrock som föregås av panikbromsning är så farliga för framåtvända barn. Det bakåtvända barnet trycks in i stolsskalet, och skyddas av inredningen även i krock från sidan. Resultatet: barn i rätt monterade bakåtvända stolar överlever även de mest våldsamma händelserna, upp till den gräns där bilens kaross är så förstörd att den inte längre kan skydda mot inträngande föremål mm.

Bälten är så obetydliga i bakåtvända stolar att standarden uttryckligen tillåter enklare lösningar, typ trepunktsbälten (fast det är inte någon bra idé ur fasthållningssynpunkt). Så dessa internet förståsigpåare som talar om overall är inte förankrade i någon känd erfarenhetsmassa.”

Det som kan bli problem med tjocka vinterkläder i bil är att selen kan hamna långt ut på axeln och man inte ser det utan tror att bältet ligger bra på mitten av axeln. Speciellt om man har luva och tjock krage. Man bör också se till så kläderna ligger slätt under bältet och inte ihopvikt och dra åt ordentligt vid höft och axlar och ta av huvan eller dra upp den på barnets huvud.

Om selen vill hamna långt ut på axeln så kan man prova att använda bältessamlare. https://dyrbarlast.se/tips/baltessamlare-losningen-for-sma-rymmare/

Barnen blir snabbt varma och det blir jobbigt att åka, så ska man åka en längre stund bör man ta av och bädda in med filt istället för att snabbare och lättare kunna justera värmen.

Eftersom barnen framåtvänt inte bör ha tjocka kläder så är det bra att få in rutiner där man tar av jackan/overallen i bilen. Även skor kan vara smidigt att ta av på det bakåtvända åkandet så barnet får mer plats för fötterna och kan sitta skönare.

Tips på åkpåsar, filtar och andra lösningar går att läsa om här. https://dyrbarlast.se/babyskydd/vinter-kyla-och-aka-bil/

https://dyrbarlast.se/bilbarnstol/akpase-till-bilbarnstol-buppa-brand-softshell/

 

This entry was posted in Babyskydd, Bältesstol, Bilbarnstol, Säkerhet, Tips and tagged , , , . Bookmark the permalink.