Är en godkänd bilbarnstol samma sak som en bra bilbarnstol?

Är en godkänd bilbarnstol samma sak som en bra bilbarnstol?

Korta svaret på frågan är nej, det finns många bilstolar som är godkända men farliga och kan tom. döda barnet i en krock där barnet skulle överlevt i en bra stol, det handlar inte om märket utan vilken typ av bilstol det är. Flera av de stora kända märkena som säljs i Sverige och andra länder har stolar som är farliga så man kan inte gå efter märket på stolen.  Det längre svaret följer här nedan.

Vilka typer av stolar och godkännanden finns det?
Det finns 2 godkännanden på bilbarnstolar ECE R/44 och R129, det man kallar i-Size. För att en stol ska få användas i Europa måste stolen ha något av dessa godkännanden.

Man kan dela in stolarna som finns idag i 6 grupper.

-Babyskydd som är för nyfödd till 10/13kg, men ofta byter man vid 6-9månader. Dessa är alltid bakåtvända.

-Bakåtvända bilbarnstolar, 0/9-18/25kg, dit räknas tex. Axkid Minikid, Britax Max-Way och Besafe Izi Plus. Stolar man använder från ca 6-9månader till 4-7år. Är enbart bakåtvända.

-Framåtvända bilbarnstolar, 9-36kg, ca 6/9månader till 4år, dessa stolar kan man bara ha framåtvänt, antingen med stolens sele på barnet eller en balk/kudde framför barnet. Enbart framåtvända, tex. Maxi-cosi Tobi, Cybex Pallas, stolar från Narnia och Osann.

-Vändbara/kombistolar, 0/9-18/25/36kg, dessa är en kombination av de 2 övre stolarna. Man kan ha bakåtvänt till 13/18/25kg beroende på stol och sen ha den framåtvänd antingen med stolens sele/balk på barnet från 9kg eller som bältesstol efter 15kg med bilens bälte på barnet beroende på vilken stol det är. Bakåtvänt är dessa stolar bra och säkra men framåtvänt är de kompromisser och ofta dåliga kompromisser. Här finns bla. Britax Multi-Tech, Axkid Duofix och Besafe Combi.

-Framåtvända bältesstolar, 15-36kg för barn som är över 5år, där sitter barnet fast med bilens bälte. Enbart framåtvända, tex. Maxi-Cosi Rodifix, Axkid Grow, Besafe Izi Flex och Britax Kidfix XP.

-Bälteskudde, 15-36kg samma som ovan men utan rygg. Enbart framåtvända.

Vilka är de farliga stolarna?

Stolar som är sämre alternativ och farliga är de som är i kategorierna enbart framåtvända bilbarnstolar och vändbara stolar om man använder stolen framåtvänd. Sitter barnet fast med stolens sele eller balk är de inte säkra framåtvänt oavsett vad lösningarna kallas och har för funktioner. Barn under 5år ska åka bakåtvänt.

Dock finns det undantag, det är vissa vändbara stolar som man kan använda som bältesstol för det större barnet som är över 5år. Där barnet sitter fast med bilens bälte, Joie Everystage är ett sådant undantag. Det som är viktigt är att bältet kommer rätt på barnet vid höft och axel. I många vändbara stolar så kommer inte bältet rätt utan för högt upp på magen och har dålig passform i bilen eftersom stolen är stel och inte har en rygg man kan vinkla, då är stolen olämplig och kan vara farlig.

På bilden är det en 6åring i Joie Everystage som är en vändbar bilbarnstol, bältet kommer ner på låret och rätt på axeln. Den är dock lite tung och inte lika smidig att använda som en renodlad bältesstol.

Varför är stolen inte säker fast den är godkänd att användas framåtvänt?
När barnet sitter fast i stolen framåtvänt med stolens sele så sitter stolen fast med bilens bälte. Så vid krock kommer barnets kropp sitta fast men huvudet kan åka framåt. Då töjs nacken ut av tyngden från huvudet och ett litet barns nacke klarar inte av att töjas ut så mycket. Det kan bli svåra skador på nacke och rygg och barnet kan tom. dö.

Vid 1.27 visar man framåt och bakåtvänd samtidigt och man ser hur ryggen/nacken sträcks ut mer framåt än bakåt. Det räcker med 6mm töjning på nacken för att ge skador på ryggmärgen.

Bakåtvänt är 5 gånger säkrare och även för oss vuxna är det säkrare att åka bakåtvänt, så man bör ha barnet bakåt så länge det går. Idag finns flera stolar som räcker till 25kg och ca 125-130cm.

 

För att en stol ska bli godkänd så testar man olika saker det är många detaljer på stolen som måste vara rätt, men man testar inte så kraften på nacken inte blir för stor. Svenska Plus-testet testar man däremot hur stora krafterna blir på nacken. Därför kan inte en framåtvänd stol eller en vändbar stol bli Plusgodkänd, påfrestningen på nacken blir för stor.

Det finns olika vikt och läng-klasser i Plusgodkännandet, är stolen en i-Size är den till 105cm även i Plusgodkännandet och är det ECE är det till 18 eller 25kg. Det står på klisterlappen för godkännandet vilket som gäller.


(Bild från cybex hemsida)

Balkstolar
En annan typ av framåtvända/vändbara stolar är balkstolar. Då sitter barnet fast med en kudde över magen, ibland med bilens bälte runt kudden eller att stolen sitter fast med isofix, det finns från flera olika stora tillverkare. Denna typ av stol är omtyckt utomlands och i Finland har den sålt mycket bra. Inte för att den är säker tvärt om, utan för att den fått bra i tester.

Låter det ologiskt, ja det är ologiskt också. I tester som görs testar man inte alltid kraften på nacken och gör man det så väger man samman resultatet med andra värden, tex. hur lätt klädseln är att ta av, hur stor plats stolen tar i bilen och hur lätt stolen är att montera.

Testerna för att få en balkstol godkänd mäter inte vilken påfrestning det blir på barnets mage, så därför blir de godkända även om det kan bli farligt höga krafter på nacke, huvud, rygg och mage.

Framåtvända/balkstolar är oftast mycket lätta att montera och få in och ut barnet ur, de tar liten plats jämfört med en bakåtvänd stol. Då får de höga poäng i tester också fast man vet att en bakåtvänd stol är så mycket säkrare för barnet. Så testerna lurar konsumenterna.

Många föräldrar som väljer en balkstol till sitt barn gör det för barnet inte vill sitta fast, med en balk istället för 5punkts-sele framåtvänt eller bakåtvänd så kan barnet röra sig mer fritt.

Flera butiker marknadsförs dessa stolar som specialtillverkade för mycket åksjuka små barn, vilket inte stämmer. Jag har frågat Cybex som har Pallas som balkstol och fått detta svar: “Regarding the first question, that is not true. We don´t have any car seat which is made especially for car-sickness. I think car-sickness is different from kid to kid, and not a question of a special type if car seat.

Här finns flera krockfilmer med balkstol där man ser hur barnet kastas framåt mer än i en bakåtvänd stol och i rotationskrocken åker barnet ur stolen.

Folksam har gjort ett test där man testat krafterna på nacken på barnet. De tog med 2 balkstolar i testet Cybex Pallas och Kiddy GuardianFix Pro 2 och man avråder från att köpa dessa 2 stolar och det gäller även andra märken på balkstol.

https://www.aftonbladet.se/bil/article21898597.ab

https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/bilbarnstolar

 

Men om jag köper stol i en Svensk butik då är det väl säkra stolar som säljs?
Nej, det är inte så enkelt. Flera stora baby och barnbutiker har vid flera tillfällen haft balkstolar/enbart framåtvända bilbarnstolar till salu på sina hemsidor. Ett problem är att dessa stolar säljs på Norska och Finska marknaden och butiker säljer även i dessa länder. Då har man liknande sortiment och stolar som vi i Sverige inte vill ha tas in ändå och säljs.

Köper man från butiker som har sitt  huvudkontor i andra länder ökar risken för att det säljs stolar som inte är säkra. Pinkorblue är en sådan butik som säljer via svensk hemsida  men de säljer stolar som är farliga och marknadsför dessa som säkra.

Många butiker som säljer annat än barn och babysaker tar också in stolar och säljer, tex. Harald Nyborg, Webbhallen och diverse butiker som säljer biltillbehör. Man säger att stolarna är godkända och då säkra, att det är säkert att vända en 9månaders framåt vilket det inte är. Barn ska åka bakåtvänt till minst 5år gärna längre.

Tips för hur man kan ha det stora barnet bakåtvänt finns här. https://dyrbarlast.se/tips/stora-barn-bakatvanda-vad-ar-hemligheten/

 

Varför finns det farliga stolar överhuvudtaget, kan vi inte förbjuda det?
Eftersom vi är med i Europa och det finns gemensamma överenskommelser så kan vi i Sverige/Norge inte ha egna regler, vi måste anpassa oss efter andra länder. Det jobbas på att öka säkerheten, i-Size är ett litet steg i rätt riktning. Har man en i-Sizestol får barnet inte åka framåtvänt i den före 15månader, i E-godkända stolar kan man ha barn framåt från 9kg.

De stora tillverkarna är överens om att dessa farliga stolar inte ska säljas i Sverige, egentligen vill man inte sälja alls men det går långsamt framåt med det bakåtvända åkandet. Dock är det mycket viktigt att inte släppa in dessa stolar på Svenska marknaden när våra barn redan åker bakåtvänt och säkert, vi ska inte ha sämre alternativ som säljs.

Jag har kontakt med bla. Maxi-Cosi, Britax, Besafe, Axkid och Cybex där de Svenska säljarna alla säger att de inte vill se dessa stolar i Sverige utan att vi ska jobba för att få fler länder att förstå hur viktigt det är att åka bakåtvänt.

Hur ska jag veta vad som är säkert och inte?
1. Det är egentligen inte så svårt, när barnet är nyfött använder man babyskydd eller en bilbarnstol som är från nyfödd och den ska vara BAKÅTVÄND.

2. När barnet går över till nästa stol vid ca 6-9månader, så väljer man en BAKÅTVÄND bilbarnstol, en vändbar går också bra så länge man BARA använder stolen bakåtvänd. Är stolen Plusgodkänd så vet man säkert att det är en stol som klarar att skydda barnet vid krock. I den bakåtvända bilbarnstolen sitter barnet så länge det går, böjda ben är ingen fara en bruten nacke är ett större problem. Det finns stolar barnen kan sitta bakåt i tills de är 25kg och 125-130cm, så det finns ingen orsak att vända en 2-3åring framåt då har man fel stol till fel bil.

3. När barnet sen är över minst 5år så köper man en bältesstol med rygg, där barnet åker framåtvänt med bilens bälte på sig. Den sitter barnet i tills hen är ca 10-12år. Man kan gå över till bälteskudde, dvs. en kudde utan rygg när barnet är ca 135cm och inte sover i bilen utan sitter rakt och stilla på en kudde.

På bältesstol/kudde sitter barnet tills de är 10-12år och klarar av de 5 stegen som finns för att få sitta utan stol. Bild från http://thecarseatlady.com

Läs manualen för stolen och titta gärna på instruktionsfilmer för att montera den rätt, dubbelkolla även om en butik hjälpt till att montera. Det är långtifrån alla butiker som kan montera stolarna rätt, jag har tyvärr sett många felaktiga monteringar från butik. Sitter inte stolen korrekt är den inte säker för barnet heller oavsett godkännande och “bäst i test”.

This entry was posted in Babyskydd, Bilbarnstol, Lagar, Riktlinjer. Bookmark the permalink.